Crăciun (BCR Pensii):Statul român nu este capabil, prin alocarea de resurse, să păstreze marile competenţe în ţară
octombrie 12, 2017
Radu Craciun: Statul roman nu e capabil sa pastreze marile competente in tara. Nu am o problema cu cresterea salariului minim pe economie, ci cu o crestere in masa a salariilor in sectorul public fara criterii clare de performanta
octombrie 12, 2017
Show all

Radu Craciun: Statul majoreaza salariile in sectorul public, dar nu este capabil sa retina in tara medicii

LINK AICI

Romania este din alt film, intr-o lume care se confrunta tot mai mult cu polarizarea veniturilor. Cu toate acestea, reducerea polarizarii este determinata exclusiv de interventia statului, prin majorarile salariale din sectorul bugetar. Si nici aceasta nu ar fi o problema daca statul ar reusi, prin aceasta politica, sa retina in tara forta de munca ultra calificata. Ceea ce nu se intampla, sustine Radu Craciun, directorul general al BCR Pensii.

 

Din contra, statul roman nu este capabil, prin alocarile de resurse pe care le face, sa pastreze marile competente in tara, a precizat Radu Craciun, intr-o conferinta organizata de Asociatia Trezorierilor din Romania.

„Nu as avea o problema daca statul ar fi un administrator corect al resurselor publice. In momentul in care vad ca medici din Romania emigreaza in masa, deja am un mare semn de intrebare vizavi de calitatea alocarii de catre stat a resurselor in directia remunerarii fortei de munca foarte calificate. De asemenea, calitatea remunerarii celor care lucreaza in educatie este foarte proasta. Romania este, din pacate, din alt film, pentru ca statul nu este capabil, prin alocarea de resurse, sa pastreze marile competente in tara pentru a face fata cu succes provocarilor pe care le avem”, a subliniat Radu Craciun.

In opinia sa, interventia statului in aceasta piata, desi limiteaza polarizarea, creeaza distorsiuni.

„Nu am nicio problema cu cresterea salariului minim pe economie. Dimpotriva, cred ca a fost o decizie buna pentru ca de mult era folosit ca un paravan pentru piata gri sau neagra a pietei muncii. Insa am o problema cu cresterea in masa a salariilor in sectorul public, fara niste criterii foarte clare de performanta”, a mai spus Craciun.

Ca model de polarizare a veniturilor, Craciun a dat exemplul Statelor Unite, unde fenomenul se accentueaza.

„In Statele Unite, zona de mijloc a pietei muncii se disipeaza. Inovatia si tehnologia fac ca nevoia de forta de munca sa se adreseze fie super-expertilor, fie celor cu calificare redusa. Europa va urma la un moment dat acelasi model. Acum avem inflatie scazuta, o situatie care va persista si nici bancile centrale nu vor mai avea motive sa creasca dobanzile. Va urma o perioada cu dobanzi scazute si cu dureri de cap pentru trezorieri”, mai explica executivul BCR Pensii.